COLLA
COLLA XE QUE BURRA

Fes-te Fan al Facebook!

CANÇONS COLLA

PÀGINA FACEBOOK


mese
   Fundació, sense ànim de lucre, que té per objectiu contribuir al finançament de l’assistència social per a la recuperació i rehabilitació de persones amb discapacitat física i psíquica. La fundació té el seu domicili al carrer Riu Guadalquivir, 4 (La Conarda) 46117 BÉTERA .
Pròxim 3 de novembre de 2012, a les 19 hores a la Casa de la Cultura de Bétera.
Participaran:
Escola municipal de Dolçaina i Tabal de Bétera.
Escola de Cant Valencià de la colla “Xe que burrà!”
Escola de Rondalla de la colla “Xe que burrà!”
Preu: 3 euros. Entrades a la venda a l’Ajuntament i a les coves
Col·labora: Ajuntament de Bétera


 LA COLLA "XE QUE BURRÀ!" INCORPORA DOS TUBES A LA SEUA FORMACIÓ. AMB LES TUBES CONTINUEM DONANT-LI A LA NOSTRA COLLA NOVES SONORITATS PER BAIX. PRIMER INCORPORAREM LA TAROTA I DOLÇAINA BAIXA I ARA AMB LES TUBES, BAIXEM FINS ALS SOTERRANIS DE LA SONORITAT. HEM PASSAT DE TENIR UNA OCTAVA I MITJA FINS A LES QUATRE OCTAVES I MITJA. CONTINUAREM INVESTIGANT I PROVANT  NOVES SONORITATS. AL CONCERT DE FI DE CURS 2011 HI HAURÀ ALGUNA SORPRESSA!

tuba01

tuba02

Naix una nova “dolçaina”

   La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Bétera, amb l'ajuda del programa MUSICABILITY de la Unió Europea, ha creat una nova “dolçaina”.

      El programa MUSICABILITY consisteix en la recuperació d'instruments antics. La Regidora de Cultura, Allo Martínez, va encarregar a Ramon Asensi la direcció del projecte. Com a meta d'aquest es va proposar no sols la còpia d'un instrument antic -que possiblement tornaria a caure en desús una vegada finalitzat el projecte- sinó que, es pretén que aquest instrument tinga continuïtat en el futur.

Per a això es va arribar a la conclusió de crear una dolçaina baixa.

La nova “dolçaina” baixa és una còpia de les antigues xeremies del segle XIII-XIV modificada. Les xeremies són l'avantpassat de les dolçaines, clarinets, oboès, corns, fagots, etc...

Les modificacions realitzades a l'antiga xeremia són les següents: s'ha passat d'una afinació mesotònica a una afinació cromàtica; l'instrument està afinat en Sol com la dolçaina; la digitació és la mateixa que per a la dolçaina, i utilitza les mateixes canyes que una dolçaina. Tals canvis faciliten al màxim la seua utilització.

El projecte ha sigut possible gràcies a la col·laboració de Paco de Domingo, que en tot moment ha ajudat de forma desinteressada i, sobretot al constructor. L'ardu treball d'investigació i fabricació de l'instrument ha sigut realitzat per Gaspar Saragossa.

Gaspar Zaragoza és especialista en construcció d'instruments antics com ara oboès d'amor, oboès barrocs, tarotes, davallades, etc... En les seues mans va caure el repte d'aconseguir tot allò que s'ha encomanat des de l'Ajuntament de Bétera i, després de mesos de treball i moltes proves, podem dir que tenim un magnífic instrument. Ara comença un nou recorregut en què haurà de ser provat, haurà d'integrar-se en el món de les colles de dolçaines i ser polit amb el temps. L'instrument ha sigut provat per Ramon Asensi, Paco de Domingo, Xavier Richart i Antonio i Domingo Llopis -“els Bessons”-, que han proporcionat les canyes aptes per a l'instrument.

La dolçaina baixa és un instrument que sona una octava justa per davall de la dolçaina i que enriqueix enormement les possibilitats sonores en ajuntar-la amb les tarotes, també de la seua mateixa família. Si ho comparem amb un cor de veus tenim: soprano que equivaldria a dolçaina, tenors a les tarotes i baixos a la dolçaina baixa.

Amb aquest nou instrument, còpia modificada de les antigues xeremies, poden tornar a renàixer les antigues bandes de xeremies que ja sonaven en la cort del rei Jaume I el “Conqueridor”.

Cap destacar que tot el projecte ha sigut realitzat per valencians i que amb ell, l'Ajuntament de Bétera junt amb la Unió Europea pretenen potenciar la cultura valenciana.